Navigeer hier terug naar Tandarts

3 tips om van preventieve mondzorg thuis een gewoonte maken

Hoe meer je thuis zelf doet, hoe minder er in de tandartspraktijk hoeft te gebeuren. Maar hoe zorg je nou dat je niet na een ambitieus begin, na drie dagen weer gestopt bent met bijvoorbeeld ragen, poetsen of juist eten? We vroegen het aan onze mondhygiëniste Marzia.

Eerst wat theorie

“Poetsen is essentieel om tandplak te verwijderen. We adviseren om dit met een elektrische borstel te doen, omdat je hiermee plekken bereikt die met een handtandenborstel onbereikbaar zijn. Het is ook effectiever, omdat er meer plak verwijderd wordt. Fluoride zorgt daarnaast voor het remmen van de ontkalking van het glazuur. Als gevolg hiervan lossen mineralen minder snel op en bovendien wordt het neerslaan van mineralen in het tandglazuur bevorderd. Dat betekent dat ze ingebouwd worden in het tandglazuur, en zo wordt de tand in zijn geheel sterker.”

“60% van je tandoppervlak wordt bereikt door middel van tandenpoetsen. Alleen blijft er dus nog 40% over. Dit zijn ruimtes tussen de tanden en met name op deze plekken ontstaan gaatjes. Deze ruimtes zijn enkel schoon te maken door hulpmiddelen zoals ragers, stokers en flosdraad. Hierbij zijn de ragers het meest effectief.”

“Telkens wanneer jij voeding inneemt, komt er een zuurstoot op je tandglazuur en lost het mineraal op. Je gebit herstelt zich hierna vanzelf; dat betekent dat het mineraal weer neerslaat. Dit proces heet remineralisatie. Om gaatjes te voorkomen moet je tanden de kans geven om zich telkens goed te herstellen.”

3 tips van Marzia

Goed poetsen, stoken, flossen of ragen en herstel zijn dus belangrijk voor jouw gebit, maar hoe zorg je nou dat deze dingen vanzelfsprekend worden? Om van nieuw gedrag een gewoonte te maken ben je gemiddeld 66 dagen bezig. Hierbij drie tips om dat vol te houden:

  1. Doe dingen op een vast moment. Stook bijvoorbeeld tijdens het tv-kijken of onder de douche.
  2. Bewustwording. De kans dat je iets daadwerkelijk volhoudt is groter als je snapt waarom je het doet. Lees daarom deze blog nog eens door en laat het weten als je nog vragen hebt.
  3. Zorg voor maximaal zeven voedingsmomenten per dag. Op die manier kunnen je tanden optimaal herstellen.
Gepubliceerd op:16-03-2022