Navigeer hier terug naar Tandarts

Aligners: onzichtbaar, comfortabel, effectief

Op Instagram en Facebook, in televisiereclames en zelfs bij bekende influencers – overal duikt de transparante beugel op. Maar wat zijn dit nou precies voor beugels en hoe ziet zo’n Invisalign®-behandeling er eigenlijk uit? Onze PUUR-tandarts Jet Lodders legt het je uit. “Aligners zijn hier om te blijven, dat weet ik zeker”, vertelt Jet. “Nooit eerder was het zo makkelijk om een mooie en gezonde glimlach te creëren.”

Wat zijn aligners precies?

Jet Lodders - PUUR Mondzorg

Een aligner is een transparante beugel die volledig op maat wordt gemaakt voor jouw gebit. “Het is een soort doorzichtig hoesje dat over je hele tandboog valt”, vertelt Jet. “Soms alleen voor onder of boven, maar meestal voor het hele gebit.” Jet werkt al jaren met de verwijderbare aligners van Invisalign®. “Invis betekent in dit geval doorzichtig, align verplaatsen. Oftewel: onzichtbaar verplaatsen”, legt Jet uit. “Zonder draden, metalen slotjes of elastiekjes worden de tanden langzaam rechtgezet.”

Wat zijn de voordelen van aligners?

Eerder een beugel gehad? Dan heb je ongetwijfeld al eens moeten ‘happen’. Geen pretje voor de meeste beugelbekkies. Het maken van een afdruk voor een aligner is daarentegen een stuk eenvoudiger. “Met een mondelementscanner wordt in slechts vijftien minuten een volledige 3D-scan gemaakt”, legt Jet uit. “Happen 3.0, laten we maar zeggen.” De Invisalign®-methode is gebaseerd op algoritmes. Op basis van de tandverplaatsingen van miljoenen mensen die al een Invisalign®-behandeling hebben ondergaan, wordt het ideale gebit weergegeven. “Hierdoor kun je tijdens je eerste bezoek al zien wat er mogelijk is. Plots wordt jouw nieuwe gebit veel tastbaarder!”

Maar het grootste voordeel is natúúrlijk dat de aligners nauwelijks opvallen. Je kunt blijven glimlachen terwijl je aan je tanden werkt. Bovendien zie je heel snel resultaat. “Soms al na twee weken”, knikt Jet. Tot slot zijn de aligners heel makkelijk schoon te maken, hebben ze een hoog draagcomfort en zijn ze gemakkelijk te verwijderen. “Een stuk fijner dan het zware, opvallende ijzerwerk dat we tot voor kort vooral zagen.” En geen spinazie meer tussen je slotjes!

Betekent de doorzichtige beugel het einde van de slotjesbeugel?

“Nog niet”, zegt Jet, “maar ik denk wel dat het einde in zicht komt.” Ook orthodontisten kiezen steeds vaker voor transparante beugels. “Wel ben ik nog iets voorzichtiger bij jongeren”, legt Jet uit. “De kaak is dan nog in de groei. Bovendien is een aligner alleen succesvol als je ‘m consequent minimaal twintig uren per dag draagt. Je moet dus wel echt gemotiveerd zijn.” Voor pubers die dat lastig vinden, kan een slotjesbeugel makkelijker zijn.

Stap voor stap naar een stralende glimlach

Elke beugel draag je tien dagen. Daarna volgt een nieuw hoesje. Het aantal aligners dat nodig is, is afhankelijk van jouw situatie. Hoe groter de gewenste verandering, hoe meer aligners er nodig zijn. De gemiddelde behandeltijd is veertien beugels. “Na goedkeuring van het plan worden meteen alle aligners gemaakt”, vertelt Jet. “Je hoeft dus niet om de tien dagen terug te komen om een nieuwe beugel te halen, maar ontvangt de hele set in één keer.”

Het belangrijkste is de aligners zoveel mogelijk uren per dag te dragen. “Je kunt er gerust een kopje thee of water mee drinken. Maar neem je een rood wijntje, dan zou ik ‘m er even uithalen.” Gedurende de behandeling checkt je behandelaar je gebit één of twee keer. Aan het einde van de serie bekijken jullie samen het eindresultaat. Tevreden? Dan kun je kiezen voor een spalkje achter je tanden of voor een beugeltje voor ‘s nachts.

Hoeveel kost een behandeling met aligners?

De kosten van een behandeling met aligners zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de gebitsafwijking en de duur van de behandeling. “Het volledige pakket met een set van twintig aligners bedraagt € 2700,-. Maar soms is een verkorte serie van zeven sets ook al voldoende”, legt Jet uit. Mocht je de aligners overwegen? Dan is het raadzaam je zorgverzekering hier in december op aan te passen.

Wil je na het lezen van deze blog meteen een afspraak maken om de mogelijkheden voor een aligner door te nemen?

Afspraak om de mogelijkheden voor een aligner door te nemen

Laat je telefoonnummer en e-mailadres hieronder achter en wij nemen contact met je op. Wij reageren meestal binnen 2 werkdagen.

"*" geeft vereiste velden aan

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Gepubliceerd op:16-10-2023