Navigeer hier terug naar Tandarts

bruxisme: het effect van stress op je gebit

Het zal niet verbazen dat velen sinds het begin van de pandemie meer stress ervaren. Onstabiele werksituaties, minder sociale contacten en angst voor het onbekende hebben er de afgelopen anderhalf jaar voor gezorgd dat tandartsen steeds vaker te maken krijgen met bruxisme: klachten rondom tandenknarsen. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken en nog belangrijker, wat kun je er tegen doen?

bruxisme: wat is het

Tandenknarsen of kaakklemmen, bij tandartsen beter bekend als bruxisme, is een gewoonte die iedereen waarschijnlijk wel herkent. Tijdens het typen van een vervelende mail, bij het kijken van een spannende voetbalwedstrijd of zelfs in je slaap: iedereen knarst of klemt wel eens. Het wordt echter problematisch wanneer je merkt dat je steeds vaker hoofdpijn, oorpijn of kaakpijn hebt.

hoe kun je het voorkomen?

thuiswerken slechte houding kaakklemmen bruxisme

Als je veel knarst en klemt, zal je tandarts zien dat er slijtage ontstaat aan het tand- en kiesoppervlak. En dat wil je natuurlijk voorkomen! De eerste stap is je er bewust van worden wanneer je tandenknarst. Welke situaties zijn jouw ‘triggers’? Ben je iemand die tandenknarst op het werk, in je slaap of tijdens het lezen van een spannend boek? Als je weet wanneer je knarst, kun je bewust proberen je kaakspieren te ontspannen op zulke momenten. Een kwestie van gewoonte-training dus.

Hoewel de gewoonte van tandenknarsen allerlei oorzaken kan hebben, kan het zeker stressgerelateerd zijn. Probeer de oorzaken van stress in je leven aan te pakken (niet alleen voor je mond een gezonde oplossing!). Je kunt ook regelmatig je kaakgewrichten even masseren om je gezichtsspieren te helpen ontspannen.

bruxisme en de tandarts

Is het probleem van knarsen en klemmen groter dan enkel een gewoonte afleren? Je tandarts kan een speciaal bijt-bitje maken (bijvoorbeeld als je knarst in je slaap) of je doorverwijzen naar een kaakfysiotherapeut. Bij beide opties is het belangrijk om toch ook de oorzaak zelf aan te pakken, want daarmee voorkom je dat het een terugkerend probleem wordt.

Is het je wel eens opgevallen dat je knarst of klemt met je kaken? En in welke situatie doe je dit? We zijn benieuwd of je dit wel eens heb besproken met je tandarts! Vergeet niet om regelmatig op controle te gaan, maak hier je afspraak.

Gepubliceerd op:23-06-2021