Navigeer hier terug naar Tandarts

Campagne KNMT

Campagne: tips voor gezonde tanden van je kind 

De KNMT is gestart met een campagne die helpt om de tanden van je kinderen gezond te houden. Heb jij behoefte aan meer tips op dit gebied?
Lees dan vooral onderstaande tips en informatie door!
 

6 tips voor een gezonde mond van je kind: hoe zorg je goed voor de tanden van je kind? We geven je 6 tips om te zorgen dat het gebit van jouw kind gaaf blijft.

 

  1. Poets ’s ochtends en ’s avonds met tandpasta met fluoride.

Vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken, moet je beginnen met het poetsen van de tandjes van je kind. Een keer per dag, altijd voor het slapen gaan. Vanaf 2 jaar poets je ook ’s morgens met een heel klein beetje fluoridetandpasta.

 

  1. Poets de tanden van je kind tot 10 jaar altijd zelf ook nog een keer.

Je stimuleert je kind het beste door hem of haar zelf te leren tandenpoetsen. Uiteraard kan je het eerst (een paar keer) voordoen en helpen, maar zoveel mogelijk zelf doen werkt het beste.
Poets de tanden van je kind tot 10 jaar altijd zelf ook nog een keer.
En zijn ze wat ouder? Let er dan op dat ze 2 keer per dag 2 minuten goed poetsen met een fluoridetandpasta.

 

  1. Geef je kind ’s avonds na het poetsen geen eten en drinken. Water mag altijd.

Van eten en drinken na het poetsen ’s avonds kan je kind gaatjes in tanden en kiezen krijgen. Geef dus ook geen drinkflesje met limonade of sap mee naar bed. Water mag altijd.

 

  1. Eet en drink maximaal 5 keer per dag.

De hele dag eten en drinken is niet goed voor het kindergebit. Geef ze daarom niet meer dan 5 keer op een dag iets te eten of te drinken. Dat zijn 3 maaltijden en 2 tussendoortjes.
Zo houd je de mond van je kind gezond!

 

  1. Heeft je kind 1 tandje? Maak een afspraak met de tandarts.

Het is belangrijk om met je kind naar de tandarts te gaan. Die controleert de mond en leert je hoe je het gebit van je kind moet verzorgen. Zo krijgt je kind geen gaatjes! En tot 18 jaar is een controle helemaal gratis.

 

  1. Geef geen flesje sap of limonade aan je kind.

Van te veel suiker krijgt je kind gaatjes in tanden en kiezen. Geef daarom geen zuigflesje met sap, limonade of yoghurtdrankje, waaruit ze constant drinken. Water mag natuurlijk altijd. Het beste is om je kind zo snel mogelijk te leren uit een beker of glas te drinken.

 

Goed om te weten

Wist je dat de basisverzekering de tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar, met uitzondering van kronen, bruggen, beugels en implantaten, volledig vergoedt?
Kijk voor meer tips op www.allesoverhetgebit.nl

 

Gepubliceerd op:09-04-2024