Navigeer hier terug naar Tandarts

Een puur gesprek met preventieassistent Rudently Josepha

PUUR Rudently: “Er is wel een woord dat je nooit moet gebruiken, bij zowel kinderen als volwassenen, en dat is ‘moet’. De les wijzen werkt niet.”

Oorspronkelijk komt Rudently uit de ICT wereld, maar al gauw bleek dat hij niet gemaakt is om uren achter een computer te zitten. Zijn zus was zijn grote inspiratie voor het beroep dat hij nu met veel plezier uitoefent: preventieassistent bij PUUR Emmen!
Benieuwd hoe Rudently te werk gaat en wat hij het leukst vindt? Lees dan verder!

Per toeval het perfecte beroep

Van Emmen naar Drenthe, van Drenthe naar Zwolle en van Zwolle toch terug naar Emmen. Rudently heeft zeker niet stilgezeten.
Toen hij erachter kwam dat hij niet in de ICT thuis hoorde wist hij het even niet.
Per toeval ging hij een keer mee met zijn zus, die bijna is afgestudeerd als tandarts.
Hij was gelijk enthousiast en dacht: in deze sector wil ik ook werken!
Rudently ging aan de slag met de opleiding tandartsassistent, maar moest in het begin toch wel even wennen: “Ik dacht eerst wel even: Oh, mensenmonden. Dat kan best vies zijn. Maar je went overal aan!”
Hij heeft veel praktijkervaring opgedaan en na 3 jaar studeren deed hij een cursus preventie.
Dit beviel hem heel goed. “Het haarfijn uitleggen wanneer iemand er belang bij heeft om goed te weten hoe je poetst op plekken waar bijvoorbeeld plak blijft zitten, vind ik erg leuk om te doen.
Dat de cliënt denkt: ik heb er wat extra’s aan overgehouden.” vertelt Rudently.
“Voordat ik preventie deed, stond ik 5 dagen per week aan de stoel als tandartsassistent.
De praktijk waar ik werkte was heel gericht op preventie, dus daar heb ik toen veel ervaring op gedaan.” Later werd die praktijk overgenomen door PUUR, en werd PUUR Mondzorg Emmen, waar Rudently nu ongeveer 2 jaar werkt.
“Op dit moment werk ik 3 dagen als preventieassistent en 1 dag als tandartsassistent, om het niet te verleren. Ik merk dat ik dit heel leuk vind en het sluit natuurlijk goed aan op de visie van PUUR; een preventieve aanpak.”

Een dag met Rudently

“Ik start de kamer op, kijk naar de agenda en lees elk dossier door. Sommige cliënten/patiënten zijn angstig of nog nooit bij mij geweest. Dan stel ik me netjes voor, leg alles uit en laat van alles zien én voelen (instrumenten etc., bij angstige cliënten/patiënten en kinderen).
Ook laat ik ze meekijken in de spiegel.” Rudently benadrukt meerdere keren dat hij het beroep zó leuk vindt: “Cliënten/patiënten die wat timide binnenkomen en weinig kennis hebben, die dan weer blij en vol met kennis de deur weer uitgaan. Of dat ze de volgende keer weer bij mij komen en mij herkennen.” lacht Rudently.
“Er is wel een woord dat je nooit moet gebruiken, bij zowel kinderen als volwassenen, en dat is ‘moet’. De les wijzen werkt niet. Ik kan alleen heel goed uitleggen wat ze het beste kunnen doen, dan is het aan hen wat zij ermee doen.
Natuurlijk zal ik het elke keer opnieuw uitleggen en hopen dat dit helpt.”

Dromen

Bij PUUR staat ontwikkeling voorop, om de beste zorg te kunnen blijven geven.
Ook draagt het bij aan het plezier en het zelfvertrouwen van onze cliënten.
Rudently denkt daar hetzelfde over en vertelt: “Ik zou heel graag paro-preventieassistent willen worden! Daarnaast wil ik mijzelf blijven ontwikkelen door extra cursussen te doen om net wat meer te kunnen.
Zo heb ik bijvoorbeeld al een cursus verdoving gevolgd en afgerond.
Zoveel mogelijk ontwikkelen is mijn doel!”

Iets voor jou?

Heeft het beroep jou als lezer nieuwsgierig gemaakt?
Rudently heeft een gouden tip: ga op onderzoek uit om te kijken of het bij je past!
“Het beroep preventieassistent draait, naar mijn mening, grotendeels om communicatie. Dus als je goed bent in communiceren en je vindt dat leuk, dan zou ik het zeker proberen. Ook als je graag zelfstandig te werk gaat past het beroep waarschijnlijk goed bij je.”

Enthousiast geworden? Kom gerust een dagje meedraaien!
Ben je benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier!

Gepubliceerd op:08-03-2024