Navigeer hier terug naar Tandarts

Een puur gesprek met preventieassistente Amber Meijering

PUUR Mondzorg Emmen AmberPuur Amber:”Vindt iemand het spannend? Dan gaan we eerst gewoon even kletsen”

“Je hebt van die mensen die al vanaf kinds af aan weten wat ze willen worden. Tja, daar was ik er dus niet één van”, lacht Amber Meijering. Ze probeerde verschillende studies, maar pas toen ze met de opleiding tandartsassistente begon, viel alles op zijn plek. Inmiddels heeft Amber er al een flink aantal extra opleidingen opzitten en werkt ze nu bij PUUR Mondzorg in Emmen als preventie-assistente. Benieuwd waarom Amber iedere dag opnieuw met plezier naar haar werk gaat? Lees snel verder!

Een schot in de roos

Ze deed nog een tijdje de opleiding horecamanagement en overwoog nog even om onderwijsassistent te worden. “Maar het was het allemaal niet”, vertelt Amber. “Ik kon me niet voorstellen dat ik dat jaren zou doen, dat dit dan mijn werk zou worden.” Pas toen een vriendin besloot de opleiding tot tandartsassistente te doen en Amber meenam naar een open dag, begon het te kriebelen. “En nu zijn we hier.”

Van assistent naar preventie-expert

Amber rondde de opleiding tot tandartsassistent met succes af. En toen ze de smaak eenmaal te pakken had, besloot ze het daar niet bij te laten. “Ik voelde wel dat ik nog meer kon. En meer wilde”, vertelt Amber. “Tandarts worden zat er niet meer in. Maar er waren nog heel veel kansen om te leren en groeien. En die greep ik”, vertelt Amber. “Ook omdat ik heel graag mijn eigen patiëntenbestand op wilde bouwen.” In 2016 behaalde ze haar opleiding preventieassistent en inmiddels heeft ze ook haar diploma voor orthodontieassistent op zak. “Nu het papiertje voor paro-preventieassistent nog”, zegt Amber.

Balans tussen werk en leven

Toch, er is méér dan alleen werken en leren. “Dat weet ik als geen ander”, knikt Amber. Jaren bleef ze onophoudelijk doorgaan, totdat het niet meer ging. “Ik belandde in een burn-out.” Na drie maanden revalideren, besloot Amber een baan dichter bij huis te zoeken. En minstens zo belangrijk: een baan die beter bij haar eigen leven paste, bij haar aard en doelen. Een baan die aansluit op haar behoeften en waar plezier minstens zo belangrijk is als het resultaat. “Zo kwam ik bij PUUR Mondzorg terecht. En meteen vanaf het allereerste moment voelde het goed.”

Preventie is meer dan goed poetsen

“Het doel van mijn behandeling is om tandvleesproblemen en cariës te voorkomen”, legt Amber uit. “Bijvoorbeeld met goede poetsinstructies, maar óók door meer te vertellen over het belang van stokeren of over het effect dat bepaalde voeding kan hebben op het gebit.” Kortom: preventie is veel meer dan alleen goed poetsen.

Een stralend gebit

“En vindt iemand het spannend in mijn stoel? Dan gaan we eerst gewoon even kletsen”, voegt Amber toe. “Ik vind het echt belangrijk dat iemand zich op zijn of haar gemak voelt en er een vertrouwensband is. Pas dan kun je samen naar een goed resultaat werken. Als iemand vervolgens mijn instructies heeft opgevolgd en langskomt met een stralend gebit, dan straal ik ook”.

Alles met mate

Ambers belangrijkste advies voor een stralende lach: “Wees spaarzaam met suiker.” Af en toe een koekje is volgens onze preventie-expert helemaal niet erg, maar iedere dag sapjes, cola of limonade drinken is niet verstandig. Daarnaast raadt Amber aan altijd en overal tandenstokers neer te zetten. “Dan herinner je je er ook sneller aan.” Tot slot: investeer in een goede elektrische tandenborstel. “Die hoeft echt geen honderden euro’s te kosten. Zelf poets ik altijd met Oral B. Werkt perfect!”

Ook preventieassistent worden bij PUUR Mondzorg? Bekijk onze vacatures.

Gepubliceerd op:30-11-2023