Navigeer hier terug naar Tandarts

Een puur gesprek met tandarts Cecilia

Puur Cecilia: “Ik ben echt meegegroeid met mijn patiënten

Een puur gesprek met tandarts Cecilia
Ze groeide op in Peru, reisde voor haar opleiding tandheelkunde naar Duitsland en verhuisde uiteindelijk voor de liefde naar Nederland. De plek waar ze haar thuis vond. “In de negen jaar dat ik hier woon, ben ik echt meegegroeid met mijn cliënten”, zegt PUUR
Mondzorg-tandarts Cecilia Yáñez Valcárcel. “Ik heb hen zien groeien, veranderen, ontwikkelen. En zij mij net zo goed. Dat is echt bijzonder.”

Reis rond de wereld

“Vroeger speelde ik weleens met mijn broer in de praktijk”, vertelt Cecilia. “Dan kijken keken we samen mee met wat mijn moeder deed. Zij kon het ook altijd goed uitleggen.” Cecilia groeide op in een tandartsenfamilie en besloot al op jonge leeftijd om later in de voetsporen van haar moeder te treden. Na de middelbare school reisde ze naar Duitsland om daar de opleiding tandheelkunde te doen. “Een flinke stap als je net zeventien bent”, knikt Cecilia. “Maar wel een waar ik nog altijd dankbaar voor ben.”

In Duitsland leerde Cecilia haar partner kennen. Oók een tandarts die besloot in Nederland een praktijk te starten. “En ik ging mee.” Had ze het Duits net onder de knie, nu moest Cecilia wéér een nieuwe taal leren. “Meer dan tien woorden Nederlands kende ik niet”, lacht ze. “Maar als je door je werk gedwongen wordt om Nederlands te spreken, leer je razendsnel.” Via haar partner kwam ze in contact met PUUR Mondzorg in Hoogezand en na een aantal kennismakingsgesprekken besloot ze te blijven. “En nu, negen jaar later, ben ik er nog steeds.”

“Ik vind een vertrouwensband enorm belangrijk”

In die jaren leren ze haar cliënten steeds beter kennen. “In het begin moesten we best even aan elkaar wennen”, geeft Cecilia toe. “Sommigen hadden jaren dezelfde tandarts gehad en nu zagen ze plots een ander gezicht.” Maar met de tijd groeide de vertrouwensband. “Dat vind ik ook enorm belangrijk. Dat ik mijn cliënten écht ken, weet wat ze nodig hebben en wat hun behoeftes zijn.”

De kinderen die ze negen jaar geleden voor het eerst in haar stoel kreeg, zijn inmiddels bijna allemaal volwassen. “Ik ben echt met hen meegegroeid”, knikt Cecilia. “Hun melktandjes hebben plaatsgemaakt voor een volwassen gebit. En andersom hebben zij gezien hoe ik de taal steeds machtiger werd en me steeds meer thuis voelen hier.”

“Geen dag is hetzelfde”

Een van de redenen waarom ze hier zo snel thuis voelde, is het team. “Natuurlijk, er gaan weleens mensen weg en er komen ook regelmatig mensen bij. Maar we hebben echt een fijn en gezellig team. Die pauzes vliegen altijd voorbij”, vertelt Cecilia. Of ze daarna met tegenzin weer aan het werk gaat? “Welnee. Mijn agenda is altijd flink vol en mijn werk is enorm gevarieerd. Dan weer een controle, dan weer een kroon of aan de slag met brugwerk. Geen dag is hetzelfde. Dat is juist zo leuk.”

Cecilia’s belangrijkste tips om tandproblemen te voorkomen? “Eigenlijk heel voor de handliggend: prioriteer je tanden. Ik hoor heel vaak dat mensen ‘s ochtends geen tijd hebben om uitgebreid te poetsen. Maar als je tijd hebt om te ontbijten, heb je ook tijd om te poetsen. Beide zijn belangrijk. En wat zijn nou vier minuutjes op een hele dag?”

Ook werken als tandarts bij PUUR Mondzorg? Bekijk onze vacatures.

Gepubliceerd op:29-07-2023