Navigeer hier terug naar Tandarts

Een PUUR gesprek met tandartsassistent Elysa Kammenga

PUUR Elysa: “Wat het werk zo mooi maakt is dat er patiënten zijn die heel angstig zijn en bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling moeten, die na de behandeling zó blij en tevreden zijn met het resultaat. Vooral als het om het front gaat en ze weer met een stralende glimlach de deur uitgaan!”

De 24-jarige Elysa was eerst werkzaam als paraveterinair/dierenartsassistent, maar vond daarin niet de doorgroeimogelijkheden die ze zocht.
Het beroep tandartsassistent kwam op haar pad en na een verkorte opleiding is ze op 12 maart 2024 geslaagd!
Ze werkte als tandartsassistent in opleiding bij PUUR Stadskanaal, maar is inmiddels officieel gediplomeerd tandartsassistent.
Benieuwd hoe zij het ervaart om aan de stoel te assisteren bij PUUR? Lees dan zeker verder!

Geoliede machine

Elysa werkt graag in een omgeving waarbij alles de hele dag goed doorloopt en het team prettig is om mee samen te werken. Dit vond ze bij PUUR.
Tijdens haar verkorte opleiding ging ze één keer per maand naar school en de rest van haar tijd, namelijk 38 uur, bracht ze in de praktijk door.
Hierdoor heeft ze enorm veel geleerd: “Ik liep eerst mee bij PUUR Spoorbaan en het viel me gelijk op dat het de hele dag mooi doorliep.
Daarnaast was het een prettige werkomgeving en een leuk team.
Ik kreeg energie van het assisteren. Ik vind het leuk om bezig te zijn en wordt niet blij van stilzitten.
Je zit aan de stoel, maar je staat ook en loopt daarnaast ook rond om dingen schoon te maken en op te ruimen.”
Zo bleef Elysa graag bij PUUR. “Het werken bij PUUR betekent voor mij werken in een goed georganiseerde organisatie.
Alles is duidelijk, overal zijn protocollen voor en er is een duidelijke communicatie.
Ook vind ik het leuk dat we een online platform hebben voor alle PUUR praktijken in één.
Dat voelt als een eenheid; we kunnen spullen van elkaar lenen en/of gebruiken en bij ziekte kunnen we voor iemand invallen bij een andere PUUR praktijk. Daarnaast zijn de jaarlijkse PUUR feesten ook heel leuk!”
Dat geen dag hetzelfde is vind Elysa het leukste aan haar beroep als tandartsassistent; samen met de tandarts patiënten helpen als er problemen zijn, dat er verschillende dingen op de planning staan wanneer de agenda afwisselend is en de patiënten dan weer blij naar huis laten gaan.

 

Een kijkje in de keuken

Kwart voor acht ’s ochtends staat Elysa paraat in de behandelkamer om alles klaar te maken.
Ze legt de spullen voor de eerste behandeling alvast klaar. “Het is altijd even afwachten wat er op een dag gaat gebeuren. Wanneer er spoedplekken vrij zijn al helemaal, dat vind ik heel leuk!
Bij een vulling die op de planning staat weet je natuurlijk wel wat je kan verwachten.
Die afwisseling maakt het voor mij leuk.” Tussendoor ruimt ze op en zorgt ze dat de sterie, de kamer waar alle instrumenten na elke behandeling steriel worden gemaakt, netjes blijft.

Soms krijgt Elysa ook te maken met patiënten die angstig zijn.
“Het is natuurlijk vervelend als iemand angstig is. We proberen de patiënten zo veel mogelijk op hun gemak te stellen.
Praten met de patiënt helpt; we vragen dan waar de angst vandaag komt en of we ergens rekening mee kunnen houden.” Legt Elysa uit.
“Wat ook helpt is het uitleggen wat je gaat doen in de mond, zodat het duidelijk is voor de patiënt.”
Daarnaast helpt het om zelf de ruimte te geven om een pauze in te lassen waar mogelijk.
We zijn allemaal mens en met communicatie komt het uiteindelijk vaak goed!”
Elysa verteld over een behandeling die haar is bijgebleven: “Er kwam een patiënt bij ons die heel lang niet geweest was, waarbij alle elementen eruit moesten. Na de extracties was diegene heel bij met het eindresultaat.”

Bij PUUR Mondzorg zetten we in op preventie, voor zowel kinderen als volwassenen.
Ons programma Gewoon Gaaf helpt kinderen tot 18 jaar bij het voorkomen van tandproblemen.
Het programma Stralend Fris ondersteunt volwassenen bij het behouden van een gezonde mond.
Dat onze werkwijze helpt, blijkt uit het verhaal van Elysa;
“We krijgen wel eens direct feedback van patiënten, dat hij of zij de behandeling als heel prettig heeft ervaren. Ze geven dan aan dat ze voortaan niet alleen langskomen met een pijnklacht, maar ook op controle zullen komen. Dat vind ik mooi om te zien; de preventie aanpak helpt. Wanneer een patiënt dan heel rustig en relaxt weer weggaat geeft me dat een goed gevoel.”

 

Vaardigheden en ambities

Volgens Elysa zijn de vaardigheden die je als tandartsassistent moet hebben vooral communicatief, stressbestendig, meegaand én je moet een echte teamplayer zijn.
“Communicatief omdat je natuurlijk de hele dag met patiënten werkt. Stressbestendig omdat je bij een volle agenda wel goed moet doorwerken en meegaand omdat de tandarts de beslissingen maakt en jij ze deels uitvoert. Daar sluit het zijn van een teamplayer weer op aan; je doet het ten slotte samen!”

Bij PUUR Mondzorg kun je ook terecht wanneer je geen eigen tanden en kiezen meer hebt. Onze prothesetechnicus vervaardigt dan een prothese.
Elysa assisteert hier ook af en toe bij; wat is de juiste kleur voor de tanden en de kiezen, beetbepaling, afdrukken en passen.
Toch vindt ze het assisteren bij de tandarts het leukst. “Er is dan meer afwisseling zoals vullingen en spoedbehandelingen.”
Maar ze heeft ook zeker verdere ambities: “Voor nu vind ik het belangrijk om meer ervaring op te doen als tandartsassistent en af en toe verschillende cursussen te volgen, maar in de toekomst hoop ik door te groeien als preventieassistent!”

Tot slot heeft Elysa nog tips voor degene die interesse hebben in het mooie beroep tandartsassistent: “Je kan je laten informeren en omscholen. Er zijn veel opleidingsinstituten in Groningen die deze opleiding aanbieden. Daarbij is de combinatie van werken en leren erg fijn want praktijkervaring opdoen en vlieguren maken is heel belangrijk!”

 

Ben jij als tandartsassistent op zoek naar een baan bij PUUR? Klik dan hier voor onze vacatures en wie weet zien wij je snel!

Gepubliceerd op:23-05-2024