Navigeer hier terug naar Tandarts

Een technische samenwerking tussen PUUR en Dentaal Totaal

De tandartsen bij PUUR zoeken voortdurend naar manieren om de mondgezondheid van mensen te verbeteren. In Appingedam is er een nieuwe ontwikkeling: ‘one day dentistry’.
Dit betekent dat patiënten binnen één dag een kroon kunnen krijgen, dankzij een nieuwe samenwerking met het tandtechnisch laboratorium Dentaal Totaal.
Maar hoe werkt deze samenwerking precies en wat betekent dit voor de tandheelkundige zorg?

Marynthe Tijink van PUUR Mondzorg Spoorbaan en Arjan Winter van Dentaal Totaal geven ons een kijkje achter de schermen van deze samenwerking.

 

Hoe komt zo’n samenwerking tot stand?
Marynthe vertelt. ”Het gebruik van een scanner maakt het voor ons mogelijk om patiënten op dezelfde dag nog van een (partiele) kroon te voorzien. Dit is anders dan het traditionele proces, waarbij patiënten moeten happen, een tijdelijke voorziening krijgen en vaak twee weken moeten wachten op een definitieve restauratie.”

Arjan vult aan: “Het is niet vanzelfsprekend dat de samenwerking tussen het lab en de tandarts soepel verloopt. Een scan maken komt heel nauw, en het is bovendien nieuw voor veel tandartsen. Het is dus even opstarten in het begin. Maar de lijntjes zijn kort en nu kennen we elkaar. Inmiddels kunnen we heel snel en nauwkeurig werken.”

 

Wat zijn de voordelen van het direct kunnen plaatsen van een kroon?
Marynthe legt uit. “Patiënten kunnen dezelfde dag nog met een nieuwe kroon naar huis. De voorspelbaarheid van het proces zorgt voor verbetering van de kwaliteit van het werkstuk en meer efficiëntie in de praktijk. En inmiddels kunnen ook assistentes scannen. Het is voor iedereen duidelijk wat er op een dag staat te gebeuren. ”

Arjan vertelt dat deze nieuwe werkwijze niet alleen voordelig is voor patiënten, maar ook voor tandartsen en technici. “Hoewel nog niet iedereen de stap zet, kunnen tandartsen en technici hun werkzaamheden optimaliseren en de kwaliteit van de zorg verbeteren door nieuwe technieken te omarmen. In het begin kost het wat meer tijd, maar zodra iemand de techniek onder de knie heeft, is het een enorme tijdwinst.”

 

Zijn er nog meer ontwikkelingen die er aan komen?
De ontwikkelingen op het gebied van tandheelkundige technologie staan niet stil. Arjan vertelt over de mogelijkheden van digital smile design. “Wanneer iemand een volledige reconstructie van een gebit nodig heeft, dan kun je een scan maken van het huidige gebit, en laten zien hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Die technologie wordt steeds beter.”
Marynthe: “Een totale reconstructie is een grote ingreep. Maar wanneer je mensen kan laten zien wat de bedoeling is, wordt het minder spannend.”

De samenwerking tussen PUUR Mondzorg Spoorbaan en Dentaal Totaal is een prachtig voorbeeld van hoe innovatie en teamwork de tandheelkundige zorg naar een hoger niveau tillen. De toekomst van de tandheelkunde ziet er stralend uit, dankzij samenwerkingen en ontwikkelingen als deze.

Gepubliceerd op:10-04-2024