Navigeer hier terug naar Tandarts

Expert in wortelkanaalbehandelingen: Pablo Garcia

Puur Pablo: “De pijn verhelpen, dat is mijn doel”

Het is een hele mond vol: endodontologie. “Maar eigenlijk is het niets meer dan de leer van de binnenkant van tanden en kiezen”, legt Pablo Garcia uit. De afgelopen jaren legde de Spaanse PUUR Mondzorg-tandarts van praktijk Leeuwarden zich steeds meer toe op endodontologie. Dus mocht je ooit een wortelkanaalbehandeling nodig hebben, dan is de kans groot dat je bij Pablo in de stoel terechtkomt. Benieuwd naar het gezicht achter het mondkapje? Lees snel verder en leer Pablo kennen!

“Ik las iets over tandheelkunde en besloot het gewoon te proberen”

“Ik had geen idee wat ik moest kiezen”, lacht Pablo. Achttien jaar was hij, zijn middelbareschooldiploma net op zak, talloze kansen voor het oprapen, de wereld aan zijn voeten. “Het enige wat ik wel wist was dat ik het leuk vond om met techniek bezig te zijn én dat ik de zorg mooi vond. Twee compleet verschillende werelden, zou je denken. “Maar toen las ik in een studiefolder iets over de opleiding tandheelkunde. Het klonk als de gouden combinatie tussen die twee en ik besloot het gewoon te proberen.”

In 2014 rondde Pablo zijn opleiding af in Madrid. Niet veel later vertrok hij samen met zijn vrouw naar Nederland. “Hier zijn zoveel meer kansen dan in Spanje.” Bovendien had zijn vrouw, die ook tandarts is, al een sollicitatiegesprek in Nederland op de planning staan. “Dat maakte de keuze nog wel een tikkeltje makkelijker.”

“Ik ben in mijn hoofd voortdurend aan het vertalen”

Van het flamboyante en gepassioneerde Spanje reisde het stel naar het stille en weidse Friesland. “Best even wennen”, geeft Pablo toe. “Ik was heel blij met de assistentes die het Nederlans of Fries in het begin voor me vertaalden. Maar uiteindelijk moest ik er zelf ook aan geloven.” Hoewel Pablo zich de Nederlandse taal in een razend tempo machtig maakte, blijft het schakelen. “Ik ben in mijn hoofd voortdurend aan het vertalen. En iets goed uitleggen kost me net iets meer moeite. Dat is best vermoeiend.”

“Hoe complexer een behandeling, hoe leuker”

Juist de intensieve behandelingen vormen voor Pablo dan ook een ‘rustmoment’. “Precisiewerk waarbij opperste concentratie vereist is, daar houd ik van”, knikt Pablo. In 2016 volgde hij een cursus tot endodontoloog en in de jaren die daarop volgden, werd Pablo steeds vaker ingevlogen als er een wortelkanaalbehandeling nodig was. “In die rol ben ik ook aangenomen bij PUUR Mondzorg”, legt hij uit. “Om zelf behandelingen uit te voeren, maar ook om andere tandartsen te adviseren en ondersteunen.”

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd als de zenuw van een tand of kies veel pijn doet. “Soms sterft deze langzaam af of hij is al afgestorven”, vertelt Pablo. “Met een wortelkanaalbehandeling haal ik het ontstoken stukje weefsel weg. De pijn verhelpen, dat is mijn doel.” En óók een flinke uitdaging. Een wortelkanaalbehandeling is per slot van rekening misschien wel een van de meest ingewikkelde en technische operaties. “Maar dat is ook precies waarom ik mijn zo interessant vind. Hoe complexer, hoe leuker. En tja, ik red nou eenmaal liever een tand dan dat ik er één trek.

Een hypermoderne praktijk en een mooi team

Inmiddels belanden de meeste PUUR-cliënten bij Pablo in de stoel als een wortelkanaalbehandeling nodig is. Cliënten uit Leeuwarden, maar ook van andere praktijken. “Ik vind het echt fijn dat PUUR me de kans gegeven heeft om als endodontoloog aan de slag te gaan. Zo kan ik steeds meer mensen van hun pijn afhelpen”, zegt Pablo. “En dat ook nog eens in een hypermoderne spiksplinternieuwe praktijk en met een ontzettend mooi team!”

Ook werken voor PUUR Mondzorg? Bekijk onze vacatures.

Gepubliceerd op:24-11-2023