Navigeer hier terug naar Tandarts

heb ik gebitsslijtage en wat zijn de risico’s hiervan?

Dingen die je dagelijks gebruikt kunnen slijten. En hoewel dat bij je favoriete paar schoenen of je lievelingsbroek best vervelend is, zit je er bij je gebit nog minder op te wachten. Toch komt het in de loop van de tijd bij iedereen voor. Hieronder leggen we uit hoe gebitsslijtage ontstaat, wat de risico’s zijn, hoe je erachter komt dat je het hebt én wat je eraan kan doen!

Wat zijn de risico’s van gebitsslijtage?

Gebitsslijtage ontstaat door wrijving, zoals bij tandenknarsen en het kauwen op voorwerpen, of doordat zuur het tandweefsel aantast. Het kan ook zijn dat slijtage sneller verloopt dan normaal, tanden en kiezen worden dan steeds korter. Dit kan nadelige consequenties hebben voor je hele gebit. Zo wel esthetisch (hoe het eruitziet) als in het functioneren van je gebit. Daarnaast kan er gevoeligheid ontstaan door het ontbreken van de beschermende glazuurlaag. Ook kun je bij vergevorderde slijtage zelfs kiespijn krijgen door ontsteking/afsterven van de zenuw in de holte van je kies.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hoe kom ik erachter of ik gebitsslijtage heb?

Heb je uiterlijke, praktische of pijnklachten? Geef dit aan bij je tandarts. Vanuit daar kunnen wij vragen stellen over mogelijke oorzaken en inspecteren we je aangezicht, de mondholte en het gebit. Zo kunnen we de mate van slijtage vastleggen, een risicoschatting én een behandelplan maken.

Hoe behandel ik gebitsslijtage?

Waar je bij veel dingen in het leven ‘even op je tanden moet bijten’ is hier het tegenovergestelde van toepassing. Bij beperkt weefselverlies helpen we je om verdere slijtage te voorkomen. Dat doen we met informatie over alle risicofactoren en advies over het voorkomen van slijtage en slechte poetsgewoonten. Het verloren weefsel kan aangevuld worden met restauratiemateriaal en er kan een beschermplaat gemaakt worden. Na deze behandeling houden we de vordering van de gebitsslijtage nauwlettend in de gaten.

 

Gepubliceerd op:22-06-2022