Navigeer hier terug naar Tandarts

heeft Dry January ook voordelen voor mijn gebit?

Elk jaar laten miljoenen mensen over de hele wereld hun alcoholische drankjes voor één maand staan. Althans, dat proberen ze. Mocht je in de afgelopen weken al gesneuveld zijn, ben je vast niet de enige. Maar laat het je vooral niet tegenhouden om nog eens een poging te wagen. Het heeft voor je lichaam namelijk een heleboel voordelen. Daarnaast wordt de wereld van 0.0-biertjes, alcoholvrije wijn en Virgin cocktails steeds populairder. Toch kan je met het oog op je gebit het beste je borrel omwisselen voor een glas water. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

pas op voor minder speekselproductie en meer tanderosie

Afvallen, een egalere huid of het besparen van geld; de meest voorkomende motieven om het jaar alcoholvrij te beginnen. Maar naast deze effecten is het ook bekend dat alcohol onze natuurlijke speekselproductie doet afnemen. Dit kan zorgen voor tandvleesontsteking en tandbederf. Maar wat vooral de grote boeman is bij een wijntje of Baco; de zuurgraad. Een PH-waarde van minder dan 5,5 werkt namelijk tanderosie, oftewel: slijtage van je tandoppervlak (het hardste materiaal in het menselijk lichaam), in de hand. Als voorbeeld: wodka heeft een waarde van 3,2, Gin-tonic van 2,2, Coca-Cola van 2,7, wijn tussen de 2,3 en 3,8 en bier tussen de 4 en 5. Een glas water zit daarentegen op een PH-waarde van 7.

tips tegen tanderosie

Van af en toe een alcoholische versnapering vallen je tanden niet zomaar uit. Toch is Dry January met het oog op de zuurgraat in alcoholische dranken niet verkeerd voor je gebit. Is het straks (eindelijk) februari en pak je wel weer een drankje? Drink zure dranken dan met een rietje, spoel ze niet door je mond, poets je tanden er niet direct na, maar poets ze wel twee keer per dag met fluoridetandpasta en kies voor een biertje in plaats van bijvoorbeeld een glas wodka. Succes nog even!

Gepubliceerd op:21-01-2022