Navigeer hier terug naar Tandarts

het effect van vitamine D op je gebit

Het is bijna zomer! Dat betekent (hopelijk) blote-benen-weer, terrasjes pakken, dagjes strand en een lekker kleurtje. We weten allemaal dat zon –en dus Vitamine D– een positief effect op gezondheid en zelfs op geluk hebben, maar wist je dat Vitamine D ook een grote invloed heeft op de gezondheid van je mond?

vitamine D en een stralende lach

In tegenstelling tot een vaas die je regelmatig afstoft, gaat het bij mondzorg niet enkel om oppervlakkig onderhoud. Je dieet, je algehele gezondheid en je inname van vitamines en mineralen hebben grote invloed op je tanden, tandvlees en mond in het algemeen.

Vitamine D is onder andere cruciaal voor het maken en onderhouden van gezonde botten, voor je immuunsysteem en het helpt je lichaam om calcium te absorberen, welke je weer nodig hebt voor de aanmaak van tandglazuur.

vitamine D-tekort

spontane-man-kleur-lach-tanden-scaledVitamine D-tekort kan desastreuze gevolgen hebben voor je tanden. Wanneer kinderen of jongvolwassenen langere tijd te maken hebben met een Vitamine D tekort, is er een sterke link met tandproblemen. Zo hebben zij een hoger risico op het ontstaan en verder ontwikkelen van cariës, aangezien je tandglazuur tot de leeftijd van ongeveer 16 jaar nog in ontwikkeling is.

Maar niet alleen kinderen met een Vitamine D tekort kunnen te maken krijgen met allerlei mondzorg- en tandvleesproblemen. Ook voor volwassenen is de juiste balans van vitamines en mineralen cruciaal een goede mondgezondheid.

extra vitamine D

Kortom: nu is het moment! Probeer het hele jaar door, dus juist ook nu met het mooie weer, zeker 15 minuten per dag je huid bloot te stellen aan zonlicht. Smeer een factor die bij je huidtype past en laat je melkflessen shinen in het zonnetje. Dat is niet alleen goed voor het humeur, maar ook nog eens heel gezond voor je mond.

Vergeet bovendien niet je calciuminname ook in de gaten te houden; een lekker (soft)ijsje in de zomer is top, maar eet vooral ook het hele jaar door veel bladgroenten voor een flinke dosis calcium.

Gepubliceerd op:30-04-2024