Navigeer hier terug naar Tandarts

Hoe veilig zijn tandsieraden?

Tandsteen of tand-steen?

“Flitsend lachen en vooral goed poetsen”, kopte het NRC vorige week. In het artikel duikt journalist Linette van Vlodrop in een rage die weer helemaal terug is van weggeweest: tandsieraden. Maar hoe veilig zijn die zogenoemde ‘tooth gems’ eigenlijk?

Je kent ze vast nog wel: de kleine tanddiamantjes die in de jaren nul een enorme hit waren. Anno 2023 is juist die hit weer helemaal terug. Vooral Gen Z, die zich graag laat inspireren door beroemde Tiktokkers, influencers en modellen als Hailey Bieber, Dua Lipa en Maan, kiezen massaal voor de shiny ‘tand-steentjes’. Vlindertjes, hartjes, sterretjes, alles kan. “Al merken wij nog niet zo heel veel van de rage”, vertelt PUUR-tandarts Cecilia. “Met af en toe een vraag erover houdt het snel op. Maar het kan nog komen.”

Sta je op het punt een tandsieraad te nemen? Denk hier dan goed over na. “Je plak per slot van rekening iets op gezond glazuur”, vertelt Cecilia. “Door de lijm kan het glazuur poreus worden en het gebied verkleuren. Het lijkt dan net alsof er een gaatje begint.” Volgens Cecilia blijft dit altijd een zwakke plek. Ook als het juweeltje er allang niet meer op zit. “Je blijft de afdruk zien.” Omdat het oppervlakte niet meer glad is, blijft er bovendien ook makkelijker troep achter.

“Wie het echt héél graag wil, moet het natuurlijk doen. Als tandartsen kunnen wij niemand tegenhouden”, zegt Cecilia. “Maar eigenlijk is het zonde om voor een paar weken of maanden plezier je gezonde gebit te beschadigen.” Ben je toch van plan voor die extra stralende glimlach te gaan? Zoek dan in ieder geval een betrouwbare tandartspraktijk die deze handeling uit kan voeren.

Gepubliceerd op:29-07-2023