Een puur gesprek met tandprotheticus Robert
Een puur gesprek met tandprotheticus Robert
Een mooie glimlach kan een wereld van verschil maken. Robert van Oene, tandprotheticus bij PUUR Mondzorg, helpt mensen weer zelfverzekerd te lachen, eten en praten met perfect passende protheses.
Een goed passende prothese voor zelfvertrouwen
Mensen komen bij een tandprotheticus terecht als ze een kunstgebit nodig hebben, of als hun huidige prothese niet goed meer past of beschadigd is. Dit kan bijvoorbeeld komen door het slinken van de kaak na tandverlies, waardoor het kunstgebit los gaat zitten en klachten kan geven. Ook voor reparaties en aanpassingen aan bestaande protheses kan iemand een tandprotheticus bezoeken. “Ik werk direct met patiënten om hun prothese perfect op maat te maken. Dit kan een volledige of gedeeltelijke prothese zijn, afhankelijk van hun situatie.”
Als tandprothethicus combineert Robert vakmanschap met persoonlijke zorg. “Een goed passende prothese zorgt ervoor dat patiënten weer zelfvertrouwen krijgen. Zodat de patiënt weer zonder zorgen kunnen lachen, eten en praten”
Van eerste afdruk tot nieuwe glimlach
Het proces begint met een intakegesprek, waarin we de wensen en behoeften van de patiënt bespreken. Daarna maken we de eerste afdrukken, gevolgd door tweede afdrukken.
Met deze afdruk kunnen we de relatie tussen de boven- en onderkaak vastleggen (dat heet beetbepaling). Ook bepalen we op dit moment de kleur.
Daarna volgt een proefprothese om de pasvorm en uitstraling te controleren. “We letten op beet, stabiliteit en hoe natuurlijk de prothese oogt.” “Pas als alles klopt, maken we de definitieve prothese.”
Meer dan alleen een prothese
Naast de technische kant is er ook een emotionele impact. “Een patiënte kwam binnen met een slecht passend kunstgebit en durfde nauwelijks te lachen. Ze vertelde dat ze al jaren onzeker was over haar gebit en zichzelf op foto’s nooit met een open lach zag. We namen de tijd om een nieuwe prothese te maken die perfect bij haar gezicht en uitstraling paste. Toen ze de spiegel pakte en zichzelf voor het eerst zag met haar nieuwe glimlach, werd ze emotioneel en bedankte ze me met tranen in haar ogen. Dat soort momenten maken dit werk ontzettend waardevol.”
Patiënten zijn vaak bezorgd over hoe de prothese eruit zal zien en of het wel comfortabel zit. “Ik neem ze stap voor stap mee in het proces en laat zien dat er altijd aanpassingen mogelijk zijn.”
Onderhouden duurzaamheid
Een prothese heeft onderhoud nodig om goed te blijven passen. “Dagelijks poetsen met een zachte borstel en speciale reiniger voorkomt bacteriën en slijtage. Het is ook belangrijk om de prothese ‘s nachts uit te doen, zodat de kaak rust krijgt.”
Na verloop van tijd verandert de kaakstructuur. “Een prothese gaat gemiddeld 5 tot 8 jaar mee. Als hij losser zit of klachten veroorzaakt, is het tijd om te kijken naar een nieuwe oplossing.”
Innovatie inde tandprothetiek
De technologie ontwikkelt zich snel. “Digitale mondscanners zorgen voor meer precisie en comfort. We hoeven niet altijd meer traditionele afdrukken te maken, wat voor veel patiënten een opluchting is.”
Twijfel niet om advies in te winnen. Een goed passende prothese kan je levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren, zowel functioneel als esthetisch. Veel mensen maken zich zorgen over het uiterlijk of het draagcomfort, maar er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat er altijd een oplossing is die bij je past.
Het is belangrijk om je goed te laten informeren en samen met een specialist te kijken naar de beste optie voor jouw situatie. Meer weten? Lees meer over de mogelijkheden en neem contact op met PUUR Mondzorg voor een persoonlijk consult.