Navigeer hier terug naar Tandarts

Mam, wanneer mag ik weer naar de tandarts?

Die witte jassen, grote lampen, glimmende apparaten en vreemde geuren – voor onze kleinste bezoekers kan een tandartsbezoekje best intimiderend zijn. Geen zorgen, onze tandartsen en assistentes weten precies wat jouw kindje nodig heeft. “Wij maken van een controle echt een ervaring”, vertelt PUUR-preventieassistente Aryette Meijer. “Zodat kinderen letterlijk met een stralende glimlach én een positieve ervaring weer naar huis gaan.”

Comfortabel in de stoel, nu en in de toekomst

“Zelf was ik vroeger enorm bang voor de tandarts”, vertelt Aryette. “De schooltandarts waar ik als kind naar toegestuurd werd, maakte een diepe indruk. Daardoor begrijp ik als geen ander hoe spannend het voor kinderen is.” Bovendien beseft Aryette juist daardoor extra goed hoe belangrijk het is dat kinderen al op jonge leeftijd fijne, positieve ervaringen opdoen. “Zodat ze zich nu en in de toekomst comfortabel voelen in onze stoel. De kinderen van nu zijn per slot van rekening de cliënten van later. ”

Een onvergetelijke experience

Wie een afspraak bij Aryette heeft, zou zomaar eens een onvergetelijk tandartsbezoekje tegemoet kunnen gaan. “Ik maak er de ultieme ‘experience’ van voor kinderen”, lacht ze. “En probeer me altijd in te leven in een kind; even in hun beleefwereld te zijn.” De tandartsstoel is steevast het middelpunt van de show. Want tja, heb je ooit een stoel gezien die allemaal kunstjes kan?

“Opstijgen, dalen, hoofd naar achteren, beentjes omhoog, het kan allemaal. Kinderen mogen zelf op de knopjes drukken en even uitproberen.” Voor de lamp boven de stoel, die Aryette het zonnetje noemt, heeft ze zonnebrillen ingeslagen. De meerfunctiespuit is een water- en luchtpistool in één, de afzuiger noemt Aryette de stofzuiger en om tandplak zichtbaar te maken gebruikt ze ‘tandenverf’. Met het blaasapparaat ‘föhnen’ we altijd even mama’s haar en fluoride is een tandpasta waar je tanden héél sterk van worden. “Mag ik de tandjes van een kleintje dan nog niet zien, dan koekeloer ik eerst gewoon even bij papa.” Na afloop krijgt iedere held een muntje waarmee ze een cadeautje uit de automaat scoren.

Bij het kind bij wie ik tandsteen had verwijderd heb ik eerst buiten de mond laten zien wat er zou gebeuren en toen pas in de mond. Met handspiegel kon ze zelf meekijken en vond het toen niet spannend. Regie blijft bij kind.

Kinderen houden de controle

Afleiding is enorm belangrijk. Net zoals een goede communicatie. “Als je niet weet wat er gebeurt, dan wordt het eng”, vertelt Aryette. “Dat weet ik nog van vroeger. Daarom vertel ik altijd wat ik ga doen en waarom. Zo houden kinderen de controle. Zij blijven de baas.” Als het even kan vertelt Aryette niet alleen, maar laat ze het ook zien.

“Onlangs had ik een kindje in de stoel met een beetje tandsteen. Van tevoren liet ik buiten de mond alvast zien wat ik ging doen. Vervolgens kon ze zelf meekijken met een handspiegeltje. Doordat ze zelf de regie hield, vond ze het niet meer eng.” Vindt je kindje het de eerste keer alsnog ontzettend spannend, dan is dat helemaal niet erg. “We forceren nooit iets. Ik ben altijd al hartstikke trots dat iemand zover gekomen is. Over een paar weken proberen we het gewoon nog een keer.”

De rol van ouders

Een fijne ervaring met de tandarts begint thuis al. Door preventieve maatregelen te treffen en dagelijks te poetsen, leert je kind niet alleen meer over gezonde mondhygiëne, maar voorkom je ook pijnlijke problemen en vervelende controles. “Daarom hebben ouders ook echt een verantwoordelijkheid”, knikt Aryette. “Koop een leuk tandartskoffertje bij een kinderwinkel, kijk samen filmpjes over tandenpoetsen of lees er over voor. Maar het allerbelangrijkste: begin meteen vanaf de eerste tandjes met poetsen. En blijf gedurende de basisschoolperiode napoetsen.”

Waar sommige kinderen eerst nog rillend in de wachtkamer zitten, lopen ze na hun ‘overwinning’ vaak met een big smile de wachtkamer uit. “Soms vragen kinderen meteen al wanneer ze weer terug mogen komen”, vertelt Aryette. “Een groter compliment kun je niet krijgen.”

Meer weten?

Is je kindje nog nooit bij de tandarts geweest? Om kinderen stapsgewijs aan een tandartsafspraak te laten wennen, organiseren we speciale wensessies. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Gepubliceerd op:15-08-2023