Navigeer hier terug naar Tandarts

oktober = stoptober

Het is oktober en dat betekent ook dat het stoptober is; het ideale moment om te stoppen met roken. Want wist je dat roken niet alleen slecht voor de algehele gezondheid is maar specifiek ook voor je mond? We vertellen je hier meer over de invloed van roken op je gebit.

stoptober: stoppen met roken

Elk jaar vindt ‘stoptober’ plaats; een periode van 28 dagen waarin duizenden mensen (proberen te) stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat stoppen namelijk makkelijker is wanneer je het samen doet, en dat een nieuwe gewoonte aanleren minimaal 21 dagen kost. Stoptober is dus de ideale maand om (samen!) te stoppen met roken.

roken en je gebit

Dat roken slecht is voor je gezondheid, is voor niemand meer een verrassing. Hoe meer en hoe langer je al rookt, hoe groter het risico op ernstige medische aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten. Zo is de kans op mondkanker bij rokers vele malen groter dan bij niet-rokers.

De meeste mensen zijn ook wel bekend met de typische vergeelde vingers en tanden. Maar naast gele tanden, zijn er meer nadelige gevolgen van roken voor de gezondheid van je mond. Er is een wetenschappelijk bewezen verband tussen roken en tandvleesziekten. Ook genezen wondjes bij rokers veel minder snel dan bij niet-rokers, dat geldt natuurlijk ook in de mond.

Niet alleen dat; als je rookt, bloedt je tandvlees minder snel, waardoor je er vaak pas heel laat achterkomt dat je tandvlees ziek is. Rokers verliezen door late diagnostisering gemiddeld op jongere leeftijd tanden en kiezen dan niet-rokers.

stoppen voor je tanden

Ben je al eens streng toegesproken door je tandarts? Als je bovenstaande leest, is dat dus niet zo vreemd. Ben je klaar voor een gezondere toekomst? Doe dan met duizenden anderen mee met stoptober voor een stralende lach en maak meteen een controle afspraak bij je tandarts om je goede voornemens te vieren!

Gepubliceerd op:29-09-2021