Pijn bij het eten van ijsjes, hoe zit dat nou precies?
Pijn bij het eten van ijsjes, hoe zit dat nou precies?
IJspret of tandpijn?
Zodra de temperaturen de twintig graden passeren, laden we onze diepvriezen weer af met de lekkerste verfrissers aller tijden: ijsjes! Maar waar sommige heethoofden zonder zorgen hun tanden zitten in een raketje, krijgen anderen al kippenvel als ze eraan denken. De oorzaak? Pijn. Maar hoe kan het nou dat je tanden pijn doen bij het eten van een ijsje? En wat kun je eraan doen? Onze PUUR-tandarts Pablo Garcia legt het uit.
Waarom doen ijsjes zeer aan je tanden?
“Heb je pijn bij het eten van een ijsje, dan heb je eigenlijk last van een geïrriteerde zenuw”, legt Pablo uit. “In de meeste gevallen komt dit omdat het glazuur is aangetast, waardoor je zenuw voor een deel bloot komt te liggen.” Tandglazuur is het beschermende schild van je tanden dat je tandbeen beschermt tegen slijtage en temperatuurschommelingen. Onder het glazuur zitten allerlei kleine kanaaltjes naar je tandzenuwen. Wanneer je iets kouds eet, zoals een ijsje, reizen die koude prikkels razendsnel door de kanaaltjes naar je tandzenuwen. “En dan krijg je die vervelende pijnscheuten.”
Wat kan ik zelf doen om pijn te voorkomen?
De oplossing klinkt zo simpel: je tandglazuur beschermen. Maar hoe doe je dat nou precies? “Kijk allereerst eens naar je poetspatroon”, zegt Pablo. “Veel mensen poetsen veel te hard; vooral als ze druk of haastig zijn. Hierdoor beschadigen ze juist het gebit. Beter poetsen betekent meer tijd nemen en de tanden echt masseren. Niet sneller poetsen en de tanden schrobben.” Speciaal voor gevoelige tanden zijn er speciale tandpasta’s met fluoride die de pijnsensatie verminderen en glazuurschade repareren. “Je kunt best voor het slapengaan wat tandpasta op de gevoelige tandhalzen smeren. Dat helpt vaak goed!”
Pijn tijdens een picknick in het park? Het zou zomaar eens aan de verse sinaasappelsap kunnen liggen. Want ook andere zomerse traktaties kunnen een bijdrage leveren aan tandpijn. Dat blikje cola bijvoorbeeld, je broodje appelstroop of dat glas citroenwater. “Zuur is een bron van erosie”, knikt Pablo. “Zuur en suiker kan het tandglazuur aantasten en je tanden gevoeliger maken voor temperatuurverschillen. Eet en drink die zoetigheid daarom altijd met mate!”
Wanneer moet ik naar de tandarts?
“Heb je voortdurend pijn als je een ijsje eet of zoete en zure drankjes drinkt, maak dan even een afspraak met de tandarts”, zegt Pablo. “Soms is het alleen een beetje gevoelig en kunnen we met de juiste tandpasta, een goede poetsinstructie en handige voedingstips al een hoop verhelpen.” Indien er toch meer aan de hand is, stel je samen met de tandarts een behandelplan op om de pijn te verlichten.
Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? De beste en meest gezonde dorstlesser is natúúrlijk nog altijd water. Maar als je dan op een snikhete dag een ijsje eet, zorg er dan vooral voor dat je er dubbel en dwars van geniet.