Navigeer hier terug naar Tandarts

Poets optimaal je tanden met onze poetstips!

Tandenpoetsen; als het goed is doen we het allemaal. Dat het twee keer per dag, twee minutenlang en het liefst elektrisch moet, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar wat doe je precies in die honderdtwintig seconden? Hoe en wanneer je optimaal poetst, vertelt onze paro-preventieassistente Joyce in dit blog:

Hoe moet je tandenpoetsen?

“Om te beginnen is het goed om te weten dat je drie vlakken per tand hebt, wij noemen dat de drie B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Om het gebit helemaal schoon te krijgen én gaatjes, tandsteen en ontstoken tandvlees te voorkomen, adviseer ik altijd om vijf seconden per vlak, per tand te poetsen.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wanneer kan je het beste je tandenpoetsen?

“Het beste is om twee keer per dag te poetsen: ’s ochtends na de maaltijd en ’s avonds voor het slapengaan. In de ochtend is het verstandig om dertig minuten te wachten met poetsen na het ontbijt. Dit omdat je glazuur weer moet remineraliseren. Door eten en drinken wordt het glazuur tijdelijk wat zachter. Daarom is het niet verstandig om direct te gaan poetsen.

In de avond poetsen is belangrijk omdat je daarna in de rust gaat en je speekselproductie afneemt. Wanneer er plaque blijft zitten omdat je niet poetst wordt de kans op gaatjes groter, terwijl speeksel juist helpt gaatjes voorkomen.”

Spoel je mond niet na het tandenpoetsen

“Mijn advies is om na het poetsen niet de mond te spoelen met water. Spuug alleen de overmatige tandpasta uit. Als je grondig je mond spoelt, spoel je fluoride weg. En fluoride is erg belangrijk om gaatjes te voorkomen. Daarnaast zit in sommige tandpasta’s ook een stofje voor gevoelige tanden. Als je niet spoelt, kan dit mooi inwerken.”

Zo poets je elektrisch;

“Als je een elektrische tandenborstel gebruikt, kan je deze stil op iedere tand (elk tandvlak) houden en de bolling volgen. De borstel doet zo het werk.”

Zo poets je handmatig;

Als je handmatig poetst, zet je de tandenborstel met een hoek van 45 graden op de tand. Op die manier zorg je dat je de rand van het tandvlees ook goed mee poetst.”

Met de bovenstaande tips poets je vanaf nu dus optimaal. Zorg daarnaast dat je de tijd neemt, niet overhaast gaat poetsen en dat je in de spiegel kijkt naar wat je doet. Succes!

Gepubliceerd op:21-07-2022