Navigeer hier terug naar Tandarts

poetsfeitjes op een rijtje

Tandenpoetsen, we doen het allemaal al (bijna) ons hele leven dus je dénkt misschien dat je er alles wel over weet. Maar is dat zo? We hebben vijf poetsfeitjes voor je verzameld die je misschien toch kunnen verrassen. Want wist jij bijvoorbeeld al…

1. poetsen voor je ontbijt

Je hebt ‘s ochtends haast; binnen een half uur moet je gedoucht, aangekleed en ontbeten hebben om op tijd op school of werk te zijn. Drink je graag een glaasje sap of eet je een schaaltje vers fruit bij je ontbijt? Poets dan je tanden voordat je aan tafel gaat. Zure voeding maakt de oppervlakte van je glazuur iets zachter, waardoor je het best het eerste half uur je tanden niet poetst om slijtage te voorkomen. Als je enkel een broodje pindakaas eet (of beter gezegd; geen zure voeding of -dranken nuttigt) én je hebt je tanden goed gepoetst voor het slapengaan, dan kun je gerust je tanden poetsen na het ontbijt.

2. je mond niet spoelen na het poetsen

Wie leerde het niet zo van zijn ouders; goed poetsen en daarna goed spoelen. Maar is dat wel de beste manier om je tanden te poetsen? Als je je tandpasta na het poetsen enkel uitspuugt in plaats van na te spoelen, kan de fluoride langer zijn werk doen en zo nog beter kleine glazuurschade repareren.

3. poetsen met een droge tandenborstel

Doe je eerst tandpasta op je tandenborstel en maak je het geheel daarna nat, of maak je eerst je tandenborstel nat en doe je daarna tandpasta erop? Ieder heeft zo zijn eigen gewoontes, maar er zijn weinig die hun tandenborstel helemaal niet nat maken. Net als je mond naspoelen na het poetsen, verdun je de tandpasta door water op je tandenborstel te doen. Eigenlijk is van nature aanwezig speeksel voldoende om als ‘pastaverdunner’ het poetsen aangenaam te maken. Hoe geconcentreerder de fluoride, hoe beter het zijn werk kan doen.

4. voor de kleinsten; kindertandpasta

Het poetsen van de tandjes van kinderen is best een uitdaging. Gelukkig zijn er speciale kindertandpasta’s met een lekker smaakje. Maar dat is niet de enige reden om speciale kindertandpasta te gebruiken, ze hebben namelijk een aangepast fluoride gehalte.

Doe de pasta ter grootte van een erwt op de borstel en poets maximaal twee keer per dag de tandjes van de kleine, zo krijgt je kindje nooit teveel fluoride binnen.

5. kauwgom kauwen is goed voor je tanden

Kauwgom kauwen is een work-out voor je kaken, maar het maakt ook beschermend speeksel. Dit heeft een neutraliserende werking in de mond. Neem bijvoorbeeld een stukje kauwgom wanneer je merkt dat je last hebt van een droge mond. Let wel op, dit geldt natuurlijk alleen als je kauwt op suikervrije kauwgom!

poetsfeitjes-score

En, hoeveel van deze vijf poetsfeitjes wist je al? Reageer op onze Facebook of Instagram-pagina met jouw poetsfeitjes-score!

Gepubliceerd op:13-10-2021