Navigeer hier terug naar Tandarts

Een puur gesprek met mondhygiëniste Linda

Puur Linda: “Ik neem echt de tijd om een band op te bouwen”

Al tijdens haar studie liep Linda Gnodde-Zwier stage bij bij een tandartspraktijk in Delfzijl die later overgenomen werd door PUUR Mondzorg. Een gouden match, zo bleek wel. Want inmiddels zijn we al meer dan vier jaar verder. “We hebben zo’n goed team en werken echt fijn samen. Dat geldt niet alleen voor Delfzijl, maar voor heel PUUR Mondzorg”, vertelt Linda. “Ik zit hier echt op mijn plek.” Benieuwd waarom Linda zo van haar werk houdt en wat
ze voor jou kan betekenen? Lees verder!

Waar het allemaal begon

“Ik ga nooit de zorg in”, riep ze als kind. Haar moeder hielp mensen uit bed, kleedde ze aan, begeleidde hen tijdens het eten. “Hartstikke belangrijk, natuurlijk”, knikt Linda. “Alleen zag ik dat zelf echt niet zitten. Maar tja, wat dan wel? “In de derde klas van het vwo had ik een beugel. Tijdens een controle zei mijn tandarts: ‘Waarom ga je niet doen wat ik doe?’ Hij zette me op het spoor van tandheelkunde. En hoe meer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd.”

Uiteindelijk viel de keuze op mondzorgkunde. “Eigenlijk paste dat ook veel beter bij me”, vertelt Linda. “Een tandarts houdt zich grotendeels bezig met het oplossen van problemen, terwijl een mondhygiënist zich meer richt op het voorkomen van problemen. Dat vraagt meer tijd, meer ruimte. Voor een reiniging neem ik bijvoorbeeld minstens een half uur de tijd. En juist die ruimte vind ik zo fijn.”

Samen voor PUUR

Tijdens haar studie liep ze stage in de praktijk van Delfzijl die werd overgenomen door PUUR Mondzorg. “En eigenlijk ben ik daar al die tijd blijven plakken”, lacht Linda. Later kwam daar ook Bellingwolde bij, waar Linda als eerste mondhygiënist aan de slag ging. Daarnaast begeleidt ze studenten Mondzorgkunde aan de Hanzehogeschool bij hun praktijklessen. “Toch heb ik nooit het gevoel dat ik drie verschillende werkgevers hebt. Bellingwolde en Delfzijl vallen beide onder PUUR Mondzorg. En PUUR voelt ook echt als één familie.”

Toen Linda net bij PUUR Mondzorg werkte waren er zeven praktijken. Inmiddels is dat aantal verdubbeld. En PUUR Mondzorg blijft groeien. “Maar hoe groot we ook worden, de sfeer blijft heel persoonlijk”, vertelt Linda. “De lijntjes tussen de praktijken zijn kort. En als ik even wil sparren met een collega van een andere praktijk, dan kan dat heel makkelijk.” Daarnaast wordt de stem van cliënten steeds belangrijker. “We zijn echt zorgverleners. En samen met cliënten kiezen we het behandelprogramma dat bij hen past”, legt Linda uit.

“Hier doen we het voor!”

Juist daarom vindt Linda het zo belangrijk dat ze haar cliënten kent. “Ik neem echt de tijd om een band op te bouwen. Ik vraag altijd even hoe het gaat, wat je voelt, of je ergens pijn hebt. En ik leg ook altijd uit waarom een behandeling nodig is of waarom ik een bepaald advies doe.” Volgens Linda is een behandeling écht succesvol als mondhygiënist en cliënt het samen doen. Die samenwerking is de sleutel.

Een tijd terug kwam een cliënt bij Linda langs die al jaren niet naar de mondhygiënist was geweest. “Er moest echt wel wat gebeuren”, vertelt Linda. “Samen bedachten we een plan en hij ging flink aan de slag met mijn adviezen. Het resultaat van de behandeling en de inzet was ontzettend goed. Door het coronavirus zag ik hem een tijdje niet, maar onlangs was hij er weer. Zijn mond zag er prachtig uit. Hij was apetrots, natuurlijk. Maar ik net zo goed. Hier doen we het voor!”

Eat sleep stoker repeat

Linda’s belangrijkste advies? “Het ligt misschien voor de hand, maar maak óók de ruimtes tussen je tanden goed schoon. Leg die stokers overal neer. In de badkamer, op het nachtkastje, in een bureaulaatje, op het aanrecht of in de auto. Zo word je er altijd aan herinnerd en zorg je ervoor dat het een routine wordt. Ik stoker mijn tanden bijvoorbeeld altijd onderweg naar huis.” Gedragsverandering kost tijd, aandacht en boven alles doorzettingsvermogen. “Maar ik ben er om je daarmee te helpen!”

Ook werken als mondhygiëniste bij PUUR Mondzorg? Bekijk onze vacatures.

Gepubliceerd op:19-07-2023