Navigeer hier terug naar Tandarts

ritme en mondzorg

De zomervakantie is voor iedereen voorbij, voor velen voelt het zelfs al als een kleine eeuwigheid geleden. De wekker staat weer ingesteld, de ochtenddrukte is weer orde van de dag en ruimte voor spontaniteit is op weekdagen ver te zoeken. Hoewel jezelf misschien wat meer vrijheid in je dagindeling wil, is een vast ritme voor mondverzorging juist heel positief.

vaste eetmomenten

Op vakantie laat je je gemakkelijker verleiden; een extra ijsje overdag bij mooi weer, een taartje bij de koffie in die leuke strandtent of wat lekkers onderweg in de auto tijdens een lange rit. Dat kan op zich geen kwaad, want vakantie is de ‘uitzondering’. Nu je weer in je gewone ritme zit, is het extra belangrijk om je drink- en eetmomenten tot maximaal 7 per dag te beperken. Zo beperk je de kans op tanderosie (slijtage van het tandglazuur).

Vooral voor nachtraven (lees; jongvolwassenen!) is het belangrijk om hier alert op te zijn. Een vast ritme helpt je tanden levenslang mooi te houden, zowel als het gaat om eet- als om poetsmomenten.

vaste poetsmomenten

Jonge vrouw krullen blij tanden bloot lachen geeft teken oke okay alles goed mooie lach

Nu de druk van school- en werktijden weer hoog is, zul je merken dat niet alleen je eetmomenten maar ook je poetsmomenten weer in een ritme komen. Dit is vooral voor (kleine) kinderen belangrijk. Jonge ouders kunnen beamen dat laat thuiskomen van een dagje weg en dus de tandjes moeten poetsen van een vermoeide peuter een vrijwel onmogelijke opgave is. Dingen die ons tijdens de vakantie veel gemakkelijker overkomen dan op een gewone doordeweekse dag.

Let er op dat je je tanden, of die van je kinderen, niet direct na het eten poetst. Zowel na het ontbijt als avondeten, zit er best een uur tussen het eet- en poetsmoment. Drink dus ook vlak voor het poetsen niet nog frisdrank of sap; zure consumpties bevorderen tanderosie en vlak erna poetsen versterkt de kans op afbraak des te meer.

elke dag bewust

Een keertje uit ritme, een eetmoment teveel of een slecht getimede poetsbeurt; het is allemaal overkomelijk zolang het de uitzondering in plaats van de regel is. Dus geniet van het feit dat je weer in je werk-/schoolritme zit, zo hoef je je al minder druk te maken om je mondverzorging.

Heb je je periodieke afspraak al gepland en in je agenda staan? Zo niet, vergeet niet tijdig een afspraak te maken, we zien je graag snel!

Gepubliceerd op:15-09-2021