Navigeer hier terug naar Tandarts

vanaf eerste tandje naar de tandarts?

Tot voor kort was het algemeen advies om kleine kids mee te nemen naar de tandarts vanaf ongeveer hun tweede verjaardag. Dit advies is recentelijk echter aangepast; neem je kindje mee naar de tandarts vanaf het moment dat de eerste tandje(s) doorkomen. Maar waarom is dat eigenlijk en wat doet de tandarts dan precies? Bij PUUR Mondzorg zien we jullie juniors graag verschijnen, want een gezond gebit is iets waar je een leven lang van geniet!

melktandjes

Er is weinig zo schattig als een schaterlachende dreumes met een mini-fietsenrek van eerste babytandjes. Als ouders sta je ook meteen voor een uitdaging, want het poetsen van die kleine tanden blijkt vaak een behoorlijke uitdaging bij een bewegende dreumes! Al snel rijst ook de vraag: wanneer moet mijn kindje eigenlijk voor het eerst naar de tandarts? 

Hoewel die parelwitte melktandjes ‘maar’ een tijdelijk gebit vormen, is het van uiterst belang om ze te verzorgen alsof ze levenslang meegaan. Niet alleen leer je je kind daarmee alles over gezonde mondhygiëne, ook zullen jij en je kindje daardoor merken dat preventieve mondzorg allerhande problemen voorkomt. Door het melkgebit dagelijks te poetsen (probeer eens om de beurt te poetsen, eerst je kindje en dan jij), door de eetmomenten te beperken tot maximaal 7 pre dag en door tweejaarlijkse controles uit te voeren, voorkom je namelijk dat er erge en/of pijnlijke problemen ontstaan. 

tandartsgewenning

En juist het uitblijven van ‘enge’ ingrepen, zorgt ervoor dat je kindje al op jonge leeftijd geen angst voor de tandarts krijgt. Immers, als altijd alles oké is, waarom zou je er dan stress van krijgen? Gelukkig zijn onze tandartsen, mondhygiënisten, preventie assistentes en zelfs ons baliemedewerkers dol op kinderen. Bij PUUR staat preventieve mondzorg namelijk boven alles, en waar kun je daar beter mee beginnen dan bij de jongsten? 

PUUR hanteert bovendien een speciaal zorgprogramma, Gewoon Gaaf, speciaal gericht op kinderen van 0 – 18 jaar. En hoewel dat misschien klinkt als een hele brede leeftijdscategorie, zijn er een aantal overeenkomsten. Zo is het belangrijk om gedurende de hele jeugd te focussen op het aanleren van goede mondhygiëne en valt tot de leeftijd van 18 jaar mondzorg binnen de basisverzekering. Je maakt als gezin dus geen extra kosten wanneer de kinderen meegaan of hun eigen afspraken bij de tandarts hebben. 

eerste tandje? eerste afspraak!

Als je kindje zijn eerste tandje krijgt, bel dan gerust even met de praktijk. Samen kunnen we een moment vinden voor de eerste afspraak. En die is helemaal niet spannend! Je kindje krijgt de tijd om het personeel te leren kennen, de grote stoel te ontdekken en misschien kan de kleine samen met de tandarts al tandjes tellen? Zo kunnen zowel kind als ouder(s) met een gerust hart samen naar de tandartsafspraken gaan. Want bang zijn voor de tandarts, dat is toch niet meer van deze tijd? Bij PUUR Mondzorg in ieder geval niet!

Gepubliceerd op:20-05-2021