Navigeer hier terug naar Tandarts

winter! kou en kiespijn

De wintertijd is ingegaan en, alsof de weerman het wist, het is ineens tien graden kouder. Als je ‘s ochtends op de fiets stapt, merk je het direct; condenswolkjes vormen van je adem, de mouwen van je trui zo ver mogelijk over je handen getrokken (of misschien heb je je handschoenen al uit de kast getrokken?) en ineens voel je een pijnlijke steek in je kaak. Kou en kiespijn; voor sommigen is het onlosmakelijk verbonden. Maar hoe kan het dat je in de winter soms meer last hebt van kiespijn en wat kun je er tegen doen?

blootliggende tandhalzen

Tandvlees kan terugtrekken door te hard of verkeerd poetsen, of door bijvoorbeeld een tandvleesontsteking. Als daardoor een deel van de wortels bloot komt te liggen, kan kou pijn veroorzaken; dit merk je bij koud eten en drinken, maar ook bij koude luchtstroom zoals nu in de winter.

​​Gelukkig is dit relatief gemakkelijk te verhelpen; er bestaan speciale tandpasta’s en gels tegen gevoelige tandhalzen. Als dit niet helpt, bel je gewoon even met je tandartspraktijk. Daar kunnen ze helpen door een extra beschermlaagje of vulling aan te brengen.

aangezichtspijn

Zit de pijn niet specifiek in je gebit maar voel je pijn in je gezicht? Dit noemen we ‘aangezichtspijn’ en kan voelen als tintelingen, een zeurend of branderig gevoel en zelfs als hevig stekende pijn. Voel je pijn in (een kant van) je gezicht wanneer je diep ademhaalt op een koude novemberochtend? Overleg met je tandartspraktijk wat de beste vervolgstap is.

Aangezichtspijn kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld zenuwpijn. Afhankelijk van de oorzaak van de klacht, kan je mondzorgprofessional je helpen met zowel het wegnemen van de oorzaak van de pijn als bij pijnbestrijding. Zoals iedereen met erge pijn in de mond wel beseft; je kunt beter gister bellen voor een afspraak dan morgen.

winterse kiespijn

Kortom; de winterse kou is nooit de oorzaak van kies-, kaak of gezichtspijn, maar maakt wel pijnlijk duidelijk dat er een probleem zit. Koud eten en drinken kan hetzelfde gevoel veroorzaken, maar dat kun je gemakkelijker vermijden dan de buitentemperatuur dit seizoen. Heb je (meer of ineens) last van pijn in je mond of gezicht nu de temperaturen aan het dalen zijn? Neem contact op met jouw PUUR praktijk en dan kunnen we samen kijken naar de juiste oplossing!

Gepubliceerd op:09-11-2021