Navigeer hier terug naar Tandarts

Wat kan ik doen als ik tandenknars of kaakklem?

Als iemand zegt dat je even je tanden op elkaar moet zetten; zet jij je bewust schrap voor zwaar werk. Kortom; even doorzetten. Maar, wat nou als je dit niet bewust doet? Dat je zonder het te weten ’s nachts knarsetandt of je kaken klemt? Dat kan gevolgen hebben voor je gebit. Zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen, kaakklachten en vergroting van je kauwspieren. Het komt zowel bij kinderen als volwassenen voor, maar; wat zijn de oorzaken, hoe stel je de diagnose en wat kun je eraan doen? Wij leggen het uit!

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

De oorzaken van tandenknarsen en kaakklemmen

Het achterhalen van de exacte oorzaak is lastig. Al worden stress, alcoholgebruik, roken, medicatie, drugs en slaapstoornissen vaak gelinkt aan deze problemen. Ook zijn er aanwijzingen dat ziekten die invloed hebben op het centrale zenuwstelsel (Parkinson of de ziekte van Huntington) invloed kunnen hebben op de kauwspieren ’s nachts. Vaak is er niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat tandenknarsen of kaakklemmen als gevolg van meerdere van de bovenstaande factoren.

Hoe stel ik tandenknarsen of kaakklemmen vast?

Omdat tandenknarsen en kaakklemmen vaak ’s nachts voor komt, is het handig om je partner of familieleden te vragen of je ’s nachts aan het klemmen of knarsen bent. Ga vervolgens naar de tandarts. Hij of zij vraagt verder naar factoren die de oorzaak kunnen zijn van het knarsen en inspecteert het aangezicht, de mondholte en het gebit. Daarbij wordt vooral gekeken naar de aanwezigheid van slijtage en afdrukken van de kiezen in de wang- en tong; dit zijn indirecte tekenen van knarsen en klemmen.

Om tandenknarsen daadwerkelijk vast te stellen moet een slaaponderzoek worden uitgevoerd. Dan wordt er tijdens je slaap spierspanning in de kauwspieren, ademhalingspatronen en hersenactiviteit geregistreerd. Dit kan in het ziekenhuis of in gespecialiseerde klinieken. Maar door de hoge kosten worden dit soort onderzoeken bijna niet uitgevoerd.

Wat te doen tegen tandenknarsen of kaakklemmen?

Belangrijk is eerst een stuk bewustwording; wat is het probleem en welke factoren veroorzaken dit. Je tandarts kan hierover advies geven en eventueel een opbeetplaat maken tegen gebitslijtage. Zo’n plaat zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer tot ontspanning komen. Ook een kaakfysiotherapeut kan je helpen met oefeningen om kaakklemmen en bijbehorende klachten te verminderen.

Gepubliceerd op:29-08-2022