Navigeer hier terug naar Tandarts

Aligners: onzichtbaar, comfortabel, effectief

Op Instagram en Facebook, in televisiereclames en zelfs bij bekende influencers – overal duikt de transparante beugel op. Jet Lodders is al meer dan twintig jaar tandarts. De afgelopen jaren verdiepte ze zich steeds meer in Invisalign®-behandelingen. “Aligners zijn hier om te blijven, dat weet ik zeker”, vertelt Jet. “Nooit eerder was het zo makkelijk om een mooie en gezonde glimlach te creëren.”

Veranderende rollen

Jet Lodders - PUUR Mondzorg“Het afgelopen jaar is de aandacht voor aligners echt geëxplodeerd”, vertelt Jet. “En vandaag de dag is het toegankelijk voor iedereen.” Volgens Jet sluiten de doorzichtbare beugels aan op de veranderende rol van tandartsen én veranderende ontwikkelingen van patiënten. “Voorheen was de tandarts aan zet. Die bepaalde de koers. Maar we zien dat cliënten steeds vaker hun eigen route bepalen. Zij kiezen zelf wat ze nodig hebben en geven veel duidelijker hun wensen aan.”

“Ik kan met de beugels het verschil maken”

Die verschuivingen brachten Jet ook heus even aan het wankelen. “Ik ben ruim twintig jaar tandarts en ik heb me altijd goed gevoeld bij deze rol. Een rol die vooral bestond uit het nemen van preventieve en curatieve maatregelen en minder uit esthetische maatregelen”, vertelt Jet. “Maar ik heb gemerkt dat ik hiermee juist het verschil kan maken voor cliënten. Ik heb nog nooit zoveel blije gezichten gezien als in de afgelopen drie jaar.”

Het begint met het eindresultaat

Jet werkt al jaren met de uitneembare aligners van Invisalign®. “Invis betekent in dit geval doorzichtig, align verplaatsen. Oftewel: onzichtbaar verplaatsen”, legt Jet uit. “Zonder draden, metalen slotjes of elastiekjes worden de tanden langzaam rechtgezet.” Met een mondelementscanner wordt in slechts vijftien minuten een volledige 3D-scan gemaakt van het gebit. “De Invisalign®-methode is gebaseerd op algoritmes. Op basis van de tandverplaatsingen van miljoenen mensen die al een Invisalign®-behandeling hebben ondergaan, wordt het ideale gebit weergegeven”, legt Jet uit. “Hierdoor kun je tijdens je eerste bezoek al zien wat er mogelijk is met je gebit.”

Een nieuw tandheelkundig tijdperk

“Een compleet andere tak van tandheelkunde”, vertelt Jet. Sterker nog: we kunnen rustig zeggen dat er een nieuw digitaal tandheelkundig tijdperk is ingeluid met deze indrukwekkende technologische ontwikkelingen. Betekent de doorzichtige beugel het einde van de slotjesbeugel? “Nog niet”, zegt Jet, “maar ik denk wel dat het einde in zicht komt.” Ook orthodontisten kiezen steeds vaker voor transparante beugels. Vanwege het draagcomfort, omdat ze makkelijk schoon te maken zijn en je ze makkelijk kunt uitnemen. Maar bovenal omdat je snel resultaat ziet. “Soms al na twee weken.”

Stap voor stap naar een stralende glimlach

Elke beugel wordt tien dagen gedragen. Daarna volgt een nieuw beugel. Het aantal aligners dat nodig is, verschilt per situatie. De gemiddelde behandeltijd is veertien beugels. “Na de 3D-scan worden meteen alle aligners gemaakt”, vertelt Jet. “Iemand hoeft dus niet om de tien dagen terug te komen om een nieuwe beugel te halen, maar ontvangt de hele set in één keer.” Indien nodig, kan het eindresultaat nog geoptimaliseerd worden met aanvullende wensen. “Regelmatig pak ik ook meteen verkleurde vullingen aan of vervang ik een kroon die niet meer mooi is.”

“Het is zo’n waardevolle aanvulling op mijn werk”, vertelt Jet. “Inmiddels heb ik al heel veel cliënten uit mijn stoel zien komen met een stralend gebit en een flinke dosis zelfvertrouwen. Daar doe ik het voor!” Wil je meer weten over Invisalign® of zelf aan de slag met aligners? We ontmoeten je graag!

Gepubliceerd op:14-07-2023