Navigeer hier terug naar Tandarts

Het gezicht achter het mondkapje

Puur Cecilia: “De persoonlijke band met cliënten maakt mijn werk extra bijzonder”

Een puur gesprek met tandarts CeciliaZe werd geboren in Peru, reisde op haar zeventiende naar Duitsland om tandheelkunde te studeren en verhuisde uiteindelijk voor de liefde naar Nederland. “In de negen jaar dat ik hier woon en werk, heb ik mezelf niet alleen ontwikkeld als tandarts, maar zag ik ook mijn cliënten veranderen en ontwikkelen”, zegt PUUR Mondzorg-tandarts Cecilia Yáñez Valcárcel. “We zijn eigenlijk samen opgegroeid. Dat vind ik echt bijzonder!”

Zo moeder, zo dochter

Al op jonge leeftijd besloot Cecilia om later, als ze groot was, in de voetsporen van haar moeder te treden. “Vroeger speelde ik al samen met mijn broer in mijn moeders praktijk in Cusco”, vertelt Cecilia. “En mijn moeder kon prachtig vertellen over het vak. Daardoor wist ik: wat zij deed, wilde ik ook doen.” Op haar zeventiende reisde ze naar Duitsland om daar de opleiding tandheelkunde te doen. “Een flinke stap op die leeftijd”, knikt Cecilia. “Maar wel een waar ik nog altijd dankbaar voor ben.”

In Duitsland leerde Cecilia haar partner kennen die ook tandarts was. Hij besloot in Nederland een praktijk te starten en Cecilia reisde later mee. “Ik kon net een aardig woordje Duits en nu moest ik weer een nieuwe taal leren”, lacht Cecilia. Maar door haar nieuwe baan móest ze wel Nederlands spreken en kreeg ze de taal in een razend tempo onder de knie. “Mijn partner bracht me in contact met PUUR Mondzorg in Hoogezand”, vertelt ze. “En het voelde meteen goed. Nu, negen jaar later, ben ik er nog steeds. Dat zegt natuurlijk wel wat.”

Ruimte voor goede relaties

In die jaren leerde ze haar cliënten steeds beter kennen. “In het begin moesten we best even aan elkaar wennen”, geeft Cecilia toe. “Sommigen hadden jarenlang dezelfde tandarts gehad en nu zagen ze ineens een nieuw gezicht.” Maar na verloop van tijd groeide er een sterke band. “Dat vind ik ook erg waardevol. Het kennen van mijn cliënten, begrijpen wat ze nodig hebben en hun behoeften in kaart brengen zijn voor mij essentiële aspecten. En ik ben blij dat ik daar bij PUUR Mondzorg de ruimte voor krijg.”

De kinderen die ze acht jaar geleden voor het eerst behandelde, zijn inmiddels bijna allemaal volwassen. “Ik heb bij hen echt zo’n transformatie gezien”, knikt Cecilia. “Hun melktandjes zijn vervangen door een volwassen gebit. Tegelijkertijd hebben zij mij ook zien veranderen en ontwikkelen. Die persoonlijke band maakt mijn werk als tandarts bij PUUR Mondzorg extra bijzonder.”

Kans om te groeien

Het zijn de fijne relaties die ervoor zorgen dat Cecilia na negen jaar nog altijd met plezier naar de praktijk rijdt. De relaties met haar cliënten, maar net zo goed met de rest van het PUUR-team in Hoogezand. “We hebben echt een hele gezellige band met elkaar. Binnen en buiten ons werk”, vertelt Cecilia. Bovendien krijgt Cecilia volop de ruimte om haar expertises verder uit te bouwen en zich te blijven ontwikkelen. “Zo houd ik mijn werk boeiend.”

De afgelopen jaren heeft Cecilia zich vooral toegelegd op kronen en brugwerk. “Natúúrlijk doe ik alle werkzaamheden. Vullingen, controles, facings, seals. Maar kronen en brugwerk vind ik het leukste om te doen”, legt Cecilia uit. “Het opknappen van voortanden met mooie, nieuwe kronen of het vervangen van oude kronen die volledig verkleurd zijn, dat geeft enorm veel voldoening. Ik vind dat je esthetiek niet moet onderschatten als het gaat om het welbevinden van mensen. Als cliënten vertellen hoe blij en gelukkig ze met iets zijn, dan ben ik dat ook.”

Wil je onderdeel worden van onze PUUR-familie? Stuur nu een (open) sollicitatie. We ontmoeten je graag!

Gepubliceerd op:29-07-2023