in gesprek met puur-tandarts Cees Reinders
in gesprek met puur-tandarts Cees Reinders
“Ze keek me recht aan en zei: ‘Ik wil het alleen, als jij het doet mien jonge’”
Op 4 april openden we onze nieuwste PUUR Mondzorg-praktijk in een prachtige boerderij in Paterswolde. Maar hoewel wij pas vorig jaar kwamen kijken in het Drentse dorpje, is onze tandarts Cees Reinders al jaren een bekend gezicht. Nadat hij op zijn achttiende Tandheelkunde ging studeren is hij hier niet meer weg te denken. En waar het begon met één behandelruimte en een assistente, kijkt hij nu dertig jaar later trots naar de zeven behandelkamers en al het personeel eromheen. “Ik heb wel eens contact met jaargenoten, zij zijn nu professor op een afdeling van de universiteit. Dan denk ik; heb ik iets gemist of zo? Maar als ik zo rondkijk in deze praktijk, met alle disciplines. Dan heb ik echt niet stilgezeten. Dat is wel een leuke vaststelling.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
Studieadvies van zijn pleegmoeder
Waar je tegenwoordig je studiekeuze misschien baseert op opendagen of workshops, kreeg Cees zijn studieadvies van zijn pleegmoeder. “Ik woonde toen ik atheneum studeerde bij een pleeggezin en zij zag mij een keer een stekkertje aan een snoertje monteren en zei: ‘Jij moet tandarts worden, je bent zo handig’. Toen ik heb ik me opgegeven voor Tandheelkunde. En inderdaad; ik vond de motorische vaardigheden die erbij komen kijken heel leuk. Maar gelukkig is het ook een vak waarbij je af en toe moet nadenken.”
Drie decennia na dato is het werkgeluk er overigens niet minder op geworden. Cees: “’s Morgens loop ik echt wel eens naar de praktijk terwijl ik niet zoveel zin heb om te werken, maar dat is altijd binnen tien minuten verdwenen. Door de assistentes die zo vrolijk zijn, maar ook patiënten die blij worden als alles opgelost is.”
Implantologie
Door de jaren heen is er best wat veranderd in de tandheelkunde. “Al is de basis hetzelfde gebleven”, vult Cees aan. “De materialen geven natuurlijk steeds meer mogelijkheden. Zelf ben ik de laatste zes jaar veel met implantologie gaan doen, daar zie je wel heel veel verandering. Vroeger als er een tand uitging die je niet kon repareren, maakte je een plaatje met één tand, een frame of als je iets meer geld had een brug. Tegenwoordig is de eerste keuze een implantaat met daarop een kroon. Op die manier wordt de tandenrij mooi hersteld.”
Alleen als jij het doet
De keuze om zich te verdiepen in implantologie werd overigens aangemoedigd door een patiënt van Cees. “Ik heb het twintig jaar geleden ook gedaan, maar toen was er bijna geen animo voor. De behandeling kwam dan maar twee keer per jaar voor, waardoor ik heel snel mijn kundigheid verloor. Acht jaar geleden lag er iemand in de stoel die een implantaat in de onderkaak nodig had. Ik had haar al drie keer gevraagd om naar het ziekenhuis te gaan, maar ze bleef aangeven dit niet te willen. Op een gegeven moment keek ze me recht aan en zei: ‘Ik wil het alleen, als jij het doet mien jonge’. Nou, oké deal. En zo ben ik me er weer in gaan verdiepen. Dat betekende eerst wat korte cursussen volgen waarna ik bij een kaakchirurg in Drachten belandde. Hij werd mijn mentor zodat ik kon implanteren terwijl hij me aanwijzingen gaf.”
Gestroomlijnd met jazzmuziek en uitdaging
Als Cees vooruitkijkt hoopt hij vooral op één ding: “Meer tevreden patiënten die precies weten wat er gebeurt. Dus dat zij centraal staan in wat er nodig is hier in de praktijk. Testten we bij een controle bijvoorbeeld lichte tandvleesontsteking? Dan ligt al vast dat iemand door kan naar de preventie-assistent voor behandeling en voorlichting. Zien we dat de tandvleesontsteking heftiger is? Dan kan de patiënt meteen door naar de mondhygiëniste voor behandeling en voorlichting. Dat dit mooi en gestroomlijnd verloopt, met veel werkplezier natuurlijk, dat is het streven.”
“Oh ja, en een beetje jazzmuziek op de achtergrond, als het kan. Als dat opstaat en ik dan een kleine chirurgische behandeling op het programma zie of dat we gaan implanteren, dan weet ik dat de tijd snel gaat. Dan word ik op een wolkje meegenomen en denk ik; hè, het is alweer halverwege de middag. Dat komt ook doordat de sfeer zo goed is hier, we hebben echt veel plezier met elkaar”, sluit Cees af.