Navigeer hier terug naar Tandarts

in gesprek met puur-tandarts Celso de Sousa

van Porto tot Dokkum: “mensen die na een behandeling weer lachen worden meteen een ander persoon.”

“Ik ben echt opgegroeid in een tandartspraktijk. Die zat op een paar honderd meter van mijn huis en tegenover mijn basisschool. Daar was ik elke dag; een beetje met gebitsmodellen spelen, kleine tandjes proberen te maken met oude materialen of protheses die niet meer geldig waren. De opleiding tot tandarts was daarna voor mij dus niet meer heel moeilijk.”

Waar de meeste kinderen misschien opgroeien in een speeltuin of op het voetbalveld, gaat dat net iets anders als je moeder tandartsassistente is en je peetvader een eigen praktijk heeft. “Daardoor wist ik het als kind al: ik wil tandarts worden”, vertelt Celso de Sousa (29) lachend.

(Tekst gaat verder onder de foto)

van de Costa Verde naar Friesland

Dit verhaal speelde zich overigens niet af in Nederland, maar in de grootste havenstad van Portugal: Porto. Celso: “Inmiddels ben ik alweer bijna vijf jaar in Nederland, sinds augustus 2017. Het jaar ervoor ben ik in Portugal afgestudeerd en heb ik daar even gewerkt. Maar Portugal is geen land voor tandartsen; er zijn daar te veel. Daarom ben ik naar Nederland gekomen. En omdat mijn vrouw plotseling zwanger raakte. Ik woonde op dat moment nog bij mijn ouders.” Via een recruitmentbedrijf kwam hij naar Nederland, huurde hij zijn eerste huis in Friesland en kwam hij op een gegeven moment in contact met Daniel van PUUR. “En zo ben ik vanuit Porto uiteindelijk in Dokkum terechtgekomen.”

luisteren op hetzelfde niveau

Dat Celso na vijf jaar de Nederlandse taal goed onder de knie heeft is belangrijk vindt hij: “Je moet als tandarts goed in contact staan met je cliënten. Ik probeer daarom zoveel mogelijk aandacht aan mensen te geven. Ik plaats me in het contact met cliënten op dezelfde hoogte. Dus er nooit boven. Misschien lastig om dit uit te leggen in de Nederlandse taal; maar ik probeer niet boven de ander te zijn. Zodat we op hetzelfde niveau zitten. Dan kan ik goed luisteren, en echt begrijpen.”

“dan ben ik degene die een volledige renovatie doet en kan ik zo een hele dag met deze cliënt bezig zijn.”

“Dat moet ook wel omdat ik veel esthetische behandelingen doe. Daarvoor moet ik weten wat ik precies voor de patiënt kan betekenen. Alleen zo kunnen we als arts, cliënt en assistent een goed behandelplan maken. Voor facings, vullingen, kronen en bruggen of om tanden witter maken. Want stel iemand heeft een tand gebroken; dan komen ze bij mij. Maar ook als iemand van zestig jaar, die al heel veel behandelingen gehad heeft langskomt, dan ben ik degene die een volledige renovatie doet en kan ik zo een hele dag met deze cliënt bezig zijn.”

barrières weghalen en levens veranderen

En of hij vervolgens trots is als de cliënt de deur weer uitloopt? Celso: “Dat is een lastige vraag. Ik ben een perfectionist, dus voor mij kan het eigenlijk altijd nog net iets beter. Dan blijf ik naar de foto’s kijken en is er altijd een puntje waarbij ik denk; misschien kan dat nog iets mooier. Maar ik heb liever dat de cliënt blij is met de behandeling. Ik vind het mooi om de verandering in mensen te zien. Dat ze na de behandeling weer kunnen kauwen of mooi lachen. Laten zien dat ze blij zijn. Dan worden ze meteen een ander persoon. Na het behandelplan kan ik zien hoe de mensen in het echt zijn. Ik kan barrières weghalen, en mensen hun leven veranderen. Daar word ik echt heel blij van.”

mondzorg begint thuis

En om te zorgen dat je zo lang mogelijk van zo’n stralend gebit kan genieten, heeft Celso nog wat tips voor je: “Hoe meer er thuis gebeurt, hoe minder er in de tandartspraktijk nodig is. Dus, dat begint met het goed schoonhouden van je gebit, want problemen ontstaan vaak op de plekken die je mist. En wees daarnaast kritisch met je eigen gebit; dan bedoel ik dat je goed naar je gevoel moet luisteren. Denk niet dat een pijntje wel wegtrekt, want het trekt nooit weg, maar wordt wel erger. En als het wel wegtrekt kan dat duiden op het afsterven.”

Gepubliceerd op:06-07-2023